10.5.05

Kirjameemi

Tämä piti tehdä jo kauan sitten. Hidas, kuten tavallista. En viitsi sanoa, kellä kaikilla näin tämän, niitä on liian monta. Minhillä oli paras tulos.

1. Ota hyllystäsi viisi kirjaa...
2. ja ensimmäisestä kirjasta ensimmäinen virke,
3. toisesta kirjasta sivun 50 viimeinen virke,
4. kolmannesta kirjasta toinen virke sivulta 100,
5. neljännestä kirjasta sivun 150 viimeinen virke sekä
6. viidennestä koko kirjan viimeinen virke.
7. Tee virkkeistä jono.

"Sitä pehmentää tiiliskiveä päivästä toiseen, avaa itselleen tietä tahmeassa maassa joka julistautuu maailmaksi, törmää joka aamu suuntaisssärmiöön kuvottavine nimineen, tuntee koiramaista tyydytystä siitä että kaikki on kohdallaan, sama nainen vieressä, samat kengät, saman hammastahnan sama maku, sama murhemieli vastapäisissä taloissa, samalla likaisella pelilaudalla jota ajan ikkunat ruuduttavat, päällä kyltti 'Hotel de Belgique'. Oudot kyyhkyset kaartelivat Gandaouaguén yllä. Kymmeneksi päiväksi joka vuosi. Tällainen nerokas, lyhennetty alku kiersi muut hedelmälliset mahdollisuudet: 'Oli sateinen ilta Bostonissa', esimerkiksi, tai: 'Merkillinen tuntemus silloin (26. elokuuta)' tai tietenkin: 'Markiisi lähti viideltä.' Auringonnousu."

Kirjat olivat:
Julio Cortazar - Tarinoita kronoopeista ja faameista
Leonard Cohen - Kauniit häviäjät
Raj Kamal Jha - Sininen päiväpeite
Murray Bail - Eukalyptus
Leslie Marmon Silko - Riitti

Kirjat poimin hyllystä, jossa ovat ne, jotka on lainattu (Bail) tai jotka ovat sen verran uusia hankintoja (viimeisen vuoden aikana) etteivät ole vielä joutuneet aakkostukseen.

2 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Muuten tuo Bailin romsku... noloa, mutta en ole vieläkään sitä lukenut... Sen verran tiedän, että elokuva on suunnitteilla... Russell Crowen, joka asuu vaimoineen ja pulleroisine vauvoineen tuossa 300 kilsan päässä, piti näytellä päärooli vaan sitten Russeli sai taas jonkun kohtauksen, sekin on niin tuulella käyvä näköjänsä, eikä sitä nyt tiedä, että kuka näyttelee Eukalyptuksessa.

mrs M.

10/5/05 13:15  
Blogger Veloena said...

Päärooli? Siinä on kolme tasavahvaa miestä, ja jos Russellista tehdään se kivoin niistä, sitten ollaan kyllä aika kamalia. Uhh, uhh. (En erityisemmin pidä hra Crowesta, ja etenkin hänen värväämisensä nuoren miehen osaan tuntuisi aika irvokkaalta.)

On kyllä vaikeaa kuvitella, miten tuosta kirjasta voisi tehdä hyvän elokuvan. Se on niin kirjallisuudellisuutta tihkuva.

11/5/05 10:16  

Lähetä kommentti

<< Home

<